ÇOCUKLARA NASIL AÇIKLANMALI?

Şunu unutmamak gerekir ki, bir kişi demansa yakalandığında ailedeki herkes bu durumdan etkilenir. Çocuğunuz sizi daha fazla üzeceğini düşündüğü için size endişelerinden bahsetmekten veya duygularını göstermekten korkabilir. Nazikçe yüreklendirmeye ihtiyaç duyabilirler. Çocukları soru sormaları için yüreklendirin ve söyleyeceklerini dinleyin, böylece onları neyin endişelendirdiğini anlayabilirsiniz.

Küçük çocuklar yakınlarının neden bu kadar garip davrandığının onlara hatırlatılmasına ihtiyaç duyarlar ve yeni problemler çıktıkça bütün çocuklar kendi duyguları hakkında konuşmaya ihtiyaç duyabilirler. Tartışmak istedikleri zorluklar şunlar olabilir:

• Sevdikleri kişiye olanlar yüzünden duydukları üzüntü ve kişinin geleceği için hissettikleri kaygı.
  • Yakınlarının davranışları yüzünden duydukları korku, can sıkıntısı, rahatsızlık veya utanç ve belki de böyle hissettikleri için duydukları suçluluk.
  • Kendilerinden sorumlu olmuş bu kişiye karşı sorumluluk duymaları gerektiğini varsaymaları.
  • İşlerin eskiden olduğu gibi olmaması veya yakınlarıyla artık iletişim kuramamaları yüzünden hissettikleri kaybetme duygusu.
  • Diğer aile üyelerinin stresli olması ve eskisinden çok daha az zamanları olması yüzünden duyulan kızgınlık.

Demanslı kişinin bakımına ve ilgisini uyandırmaya çocuklarınızı da dahil edecek yollar bulmaya çalışın. Ancak onlara çok fazla sorumluluk yüklemeyin ve bunların zamanlarının çoğunu almasına izin vermeyin. Çocuklarınızı normal hayatlarına devam etmeleri için teşvik etmek çok önemlidir.

• Kişiyle kısa zaman için bile birlikte olmalarının ve sevgi ve şefkat göstermelerinin yapabilecekleri en önemli şey olduğunu vurgulayın.
  • Yakınlarıyla geçirdikleri zamanın zevkli olmasını sağlamaya çalışın – örneğin birlikte yürüyüşe çıkmak, oyun oynamak, eşyaları yerleştirmek veya geçmiş olaylardan bir defter yapmak gibi.
  • Yakınlarınızın eskiden nasıl olduğu hakkında konuşun ve çocuğunuza fotoğraflar ve hatıralar gösterin.
  • Hastalık zamanında bile, geçirilen güzel zamanları hatırlatması için çocuğunuz ve yakınınızın birlikte fotoğraflarını çekin.
  • Bu konuda mutlu olduklarından ve durumla başa çıkabileceklerinden emin olduktan sonra çocuğunuzu yalnız başına kısa süre için bile olsa görevlendirmeyin.

Çocuğunuza, yakınınızın bunu anlayabilecek ve kendini ifade edebilecek olsa onunla ne kadar gurur duyacağını söyleyin.