GÜVENLİK

Demans belirtilerinin, bakımı ile ilgilendiğiniz kişiyi ne şekilde etkilediğine tanık oldukça olası tehlikelere karşı endişe duyabilirsiniz. Bu gerçekçi bir korkudur. Demansı olan pek çok kişi sadece hafıza kaybı, dalgınlık ve oryantasyon bozukluğu gibi belirtilerden değil, aynı zamanda görme bozukluğu, dengesizlik ve işitme bozukluğu gibi fiziksel problemlerden de yakınır. Bunun sonucu olarak, yanma, bir yerlerini kesme, düşme, elektrik çarpması ya da zehirlenme, yanlış ilaç alma, yangına ya da gaz patlamasına sebebiyet verme gibi pek çok tehlikeye maruz kalabilir. Kaza riskini tamamen yok etmek için, hastanın özgürlüğünü ciddi derecede kısıtlamanız ve yirmi dört saat boyunca göz altında olmasını sağlamanız gerekebilir. Bu nedenle, bağımsızlık ve özgürlük ile güvenlik arasında bir denge oluşturmak gereklidir. Demansı olan kişi için güvenli bir ortam oluşturmak ve hastanın kendisini güvende hissetmesini sağlamak önemlidir. Göreceli olarak güvenli bir ortamda, belli bir dereceye kadar özgür olmasını sağlasanız bile, demansı olan kişi kendini güvende hissetmeyebilir. Onun için her şey gariptir, bir süre sonra aileden birilerini bile tuhaf bulmaya başlayabilir. Bu nedenle, demansı olan kişinin neler hissettiğini anlamaya çalışmalı, değişmeyen, güvenli bir ortam sağlanmalı, ayrıca, endişelenmeye neden olacak herhangi bir şey olmadığı konusunda güven telkin edilmelidir.

Güvenli bir ortam ve güven duygusu nasıl sağlanmalı?

• Kendinizi demansı olan kişinin yerine koymaya çalışarak düşünün, böylece tehlike yaratacak şeyleri fark edebilirsiniz.
  • Mutfak aletleri, ilaçlar, ev temizleme ürünleri gibi tehlikeli olabilecek her şeyi kilit altında tutun. Bazı durumlarda hastanın tehlikeli olabilecek odalara girişi yasaklanabilir.
  • Demansı olan kişinin evin içinde rahat hareket edebilmesi için mobilyaları düzenleyin ve tırabzanlar yaptırın.
  • Halılar ve kilimleri halı altı kaymazları ile yere sabitleyin ve yerleri cilalamaktan kaçının.
  • Kapılara ve pencerelere kilit takın. Ancak olası bir acil durumda kolaylıkla açılabildiklerinden emin olun.
  • Odaların ve hollerin iyi aydınlatıldığında emin olun. Geceleri hastanın yatak odası ile banyo arasında sürekli yanan bir ışık bırakılmalıdır.
  • Elektrikli aletleri kontrol edin ve açıktaki kabloları ortalıktan kaldırın. Traş makinesini, saç kurutma makinesini hatta elektrikli ısıtıcıları banyodan kaldırın.
  • Demansı olan kişinin iyi ısındığından emin olun.
  • Demansı olan kişi düştüyse ve durumu ciddi gibi gözüküyorsa, yerinden kımıldatmaya çalışmayın ve anestezi gerekebileceğinden içecek herhangi bir şey vermeyin. Sıcak tutun ve bir ambulans çağırın.

Demansı olan kişi kendini yaktı ya da haşladıysa yanık bölgesine, ciltteki ısıyı ve ağrıyı azaltması için, en azından on dakika boyunca soğuk su uygulayın. Yüzük, saat, mücevher gibi sıkan şeyleri çıkarın. Herhangi bir merhem sürmeyin; doktorunuzla temas kurun ya da hastayı hastaneye götürün.