38. İstanbul Maratonu’nda 500 Alzheimer hastasının elini tutmak için siz de koşabilirsiniz!

1. İstanbul Maratonu’nda 500 Alzheimer hastasının elini tutmak için siz de koşabilirsiniz!

Türkiye Alzheimer Derneği, 38. İstanbul Maratonu’nda, Alzheimer hastalarına destek olmak için koşacak gönüllülerini arıyor. Bu yıl 13 Kasım tarihinde koşulacak olan 38. İstanbul Maratonu’na katılarak 500 Alzheimer hastasının elini tutmak için, 15 Ekim’e kadar İBB Spor AŞ’ye ve sonrasında Adım Adım Oluşumu’nun İyilik Peşinde Koş (İPK) Platformu’na kayıt yaptırmak yeterli.

Proje kapsamında 50.000 TL’lik bağış toplanması hedefleniyor. Bu hedefin gerçekleşmesi ile birlikte yatağa bağımlı 500 Alzheimer hastasının evlerine ücretsiz hemşire desteği sağlanacak.

Türkiye’de 600.000 aile Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyor ve yaş ortalaması gittikçe artan toplumumuzda Alzheimer’ın her geçen sene daha da yaygınlaşması bekleniyor. Hasta yakınları ve Alzheimer hastalığı konusunda uzman hekimler tarafından 1997 yılında kurulan Türkiye Alzheimer Derneği, halkın Alzheimer hastalığı ve bakımı konusunda bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve bu hastalıktan mustarip kişi ve ailelerin yaşam kalitesinin artırılması için çalışıyor. Bu bağlamda 38. İstanbul Maratonu’na Adım Adım Oluşumu ile birlikte katılan Alzheimer Derneği, yatağa bağımlı 500 Alzheimer hastasına ulaşmak ve destek olmak için koşacak gönüllülerini arıyor.

Kolektif yardımseverlik koşusu konseptini Türkiye’ye taşıyan Adım Adım Oluşumu İyilik Peşinde Koş Platformu altında yürütülen kampanyanın hedeflerinden biri, Alzheimer hastalarının elinden tutmak olacak. Alzheimer hastalığının son evresinde, hastalar konuşma, ihtiyaçlarını ifade etme, yutma, hareket etme yeteneklerini yitiriyor ve tamamen yatağa bağımlı hale geliyor. Bu nedenle de hastaya sürekli bakım vermek, yaşam kalitesini ve onurunu korumak, yakını için de giderek zorlaşıyor. 38. İstanbul Maratonu’ndan toplanacak bağışlarla, yatağa bağımlı Alzheimer hastalarının evlerine ücretsiz eğitimli hemşire ziyaretleri sağlamak ve hasta yakınlarına bakım ve eğitim desteği sunmak amaçlanıyor. Proje kapsamında 50.000 TL’lik bağış toplanması hedefleniyor. Bu hedefin gerçekleşmesi ile birlikte proje sonunda yatağa bağımlı 500 Alzheimer hastasının evlerine ücretsiz hemşire desteği sağlanmış olacak.

İstanbul Maratonu’na kaydolup Türkiye Alzheimer Derneği ile yardımseverlik koşusuna katılacak olan koşucuların, önce son kayıt tarihi olan 15 Ekim’ kadar maratonun resmi sitesi http://www.istanbulmarathon.org adresinden koşucu kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. Maraton koşusunu yardımseverlik kampanyası haline getirecek olan koşucuların ise ipk.adimadim.org adresi üzerinden profillerini oluşturmaları ve kendi adlarına destekledikleri STK için bağış çağrıları yapmaları gerekiyor. Bu yıl 13 Kasım’da yapılacak olan koşudan 15 gün önceki ve 15 gün sonraki zaman aralığında bağışlar toplanabilecek. Yardımsever koşucular adlarına yapılan bağışların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını, İyilik Peşinde Koş (İPK) Platformu üzerinden takip edebilecek.

Proje bilgileri için: http://ipk.adimadim.org/nonprofit/view?id=27330

Türkiye Alzheimer Derneği Hakkında:

Alzheimer Derneği, Alzheimer hastalığı ve diğer demans sendromlarıyla ilgilenen sağlık personeli, hastalar, hasta yakınları ve gönüllüler tarafından 1997 yılında kurulmuştur. Hastalık bilincinin geliştirilmesi, hastalığın toplumda tanınmasının sağlanması, hastaların ve yakınlarının desteklenmesi, kendi kendilerine yardım için zemin hazırlanması, daha iyi bilgilenme ve bakım sağlanması, bu konudaki bilimsel çalışmaların arttırılması ve desteklenmesi amacını gütmektedir.

Alzheimer hastalığı gibi kesin tedavi olanakları olmayan, toplumun önemli bir kesimini etkileyen, hastayla birlikte tüm bir ailenin de yaşamını somut olarak değiştiren ve uzun yıllar süren bir hastalıkta toplumsal destek çok önemlidir. Aktif yaşayan ve üreten bir yetişkinin giderek çocuklaşması, geçmişte edindiği becerileri birer birer yitirmesi ve tamamen bakıma muhtaç hale gelmesi, bu konuyu sıradan bir sağlık sorunu olmaktan çıkarmaktadır. Aileler için tedavi yöntemleri aranması gereken bir hastalık olmasının ötesinde Alzheimer hastalığı, yeni bir yaşam biçimi anlamına da gelmektedir. Derneğin önemli amaçlarından biri bu hastalığın tanınmasını sağlamaktır.

www.alzheimerdernegi.org.tr

Adım Adım Oluşumu Hakkında

Adım Adım, Mart 2008’te, yurtdışında ‘charity run’ olarak bilinen kolektif yardımseverlik koşusunu Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulan ilk sivil toplum oluşumudur. Adım Adım Oluşumu, başta koşu olmak üzere yüzme, bisiklet, dağcılık gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla ülkemizin önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak ve tanıtım desteği sağlamaktadır. 2016 itibariyle 13 bin gönüllü koşucusu ve 111 bin bağışçı aracılığıyla bünyesinde yer alan STKLara aktarılan kaynak 14.5 milyon TL’ye ulaşmıştır.

İlgili Kişi:

Serpil Güzel Ün, Marjinal Porter Novelli