5. Ulusal Alzheimer Kongresi

5. Ulusal Alzheimer Kongresi, 2-5 Nisan, 2015 tarihlerinde Muğla’nın Dalaman ilçesinde Hilton Sarıgerme Hotel’de gerçekleştirildi. Aralarında Türkiye Alzheimer Derneği’nin Yönetim Kurulu üyeleri, ülke çapındaki 14 şubenin yöneticileri ve nörologlar, geriatri uzmanları, psikiyatrisler, psikologlar, yerel ve uluslararası ilaç firmalarının temsilcilerinin de bulunduğu 200 katılımcı ile gerçekleşen Kongre, bu yıl da çok başarılı geçti.

Kongrenin ilk günü olan 2 Nisan 2015 de, Türkiye Alzheimer Derneği’nin 14 şubesinin yöneticileri bir araya gelerek, 2014 yılında gerçekleştirdikleri faaliyetlerini, etkinliklerini, içinde bulundukları koşul ve sorunları anlattılar, 2015 yılı hedefleri ve projelerini paylaştılar. Şubelerin farkındalığı artırmak için yaptıkları azimli çalışmalarını, verdikleri kararlı mücadeleyi ve çalıştıkları bölgelerden aldıkları olumlu geridönüşleri kendi ağızlarından dinlemek, Türkiye’nin büyük bölümüne yayılmış şube yapısının toplumsal bilincin artırılması açısından yararlarını bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Bu toplantı esnasında bazı şubelerimiz, çalıştıkları bölgelerdeki yerel yönetimlerin Gündüz Yaşam Evi açma konusunda araştırma yaptıklarını müjdeleyerek bizleri daha da yüreklendirdiler.

3-5 Nisan 2015 tarihlerinde yapılan bilimsel toplantılarda, tanı, patofizyoloji, diğer demans türleri ve Alzheimer Hastalığının tedavisi konularında günümüz kavramlarını tartışıldı. Kongrenin ana konuşmacısı, University College London’dan Dr. Natalie Ryan, katılımcıları Alzheimer Hastalığının nöro-görüntülenmesindeki en son gelişmeler hakkında bilgilendirdi. Bir başka ana konuşmacı, Southampton University’den Dr. David Wilkinson, Alzheimer Hastalığının non-kolinerjik tedavilerinde günümüzde uygulanan ve gelecekte beklenen kavramları özetledi. Aynı gün, yaşlıların ve demanslı hastaların geriatrik problemleri ve yine demanslı hastaların psikiyatrik problemlerinin tartışıldığı oturumlar da yapıldı. Risk faktörleri, sağlık tipleri ve bilişsel egzersiz konuları üzerinde yapılan panel, özellikle ülkenin farklı bölgelerinde hekimlik yapan panelistlerin farklı görüşlerini aktarmaları açısından çok yararlı oldu. İkinci günün son oturumunda, AB tarafından desteklenen biyomarker projesinin sonuçları sunuldu ve CSF biyomarker’ların standart uygulamaları, panelistler ve katılımcılar arasında tartışıldı.

“Hastaların Nörofizyolojik Değerlendirmesi” konulu çalıştay bu yıl da katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Bir başka ilgi çekici oturum da, mobil teknolojilerin yaşlı ve demanslı hastaların bakımında uygulanması konusu üzerineydi ve Turkcell sponsorluğunda gerçekleşti. Son gün, katılımcılar uzmanlarla buluşarak interaktif tartışmalar yapma şansını yakaladılar. Bu oturumlar sırasında, özgün klinik ve vaka çalışmaları konusunda sözlü ve poster seansları da düzenlendi ve 2015 yılının poster ödülüne Dr. Hale Alpsan layık görüldü.

5-ulusal-alzheimer-kongresi-3 5-ulusal-alzheimer-kongresi-2 5-ulusal-alzheimer-kongresi-1