Sigara İçmek Demans Riskini Artırıyor

Dünya Alzheimer Örgütü ADI’nin 9 Temmuz 2014 tarihli haberinde, Dünya Sağlık Örgütü WHO ve ADI’nin ortak yayınladığı bildiriye yer verilerek, sigara içenlerin içmeyenlere kıyasla %45 daha fazla demans riski taşıdığı bildiriliyor. WHO araştırmaları, sigara içmekle demans riski arasında sıkı bir ilişki olduğunu ve içilen sigara miktarı arttıkça riskin de arttığını ortaya çıkarıyor. Dünyadaki Alzheimer hastalarının %14 ünün hastalığının, sigara içicisi olmalarıyla ilişkilendirilebileceği ölçümlendiriliyor.

WHO, ikinci el ya da pasif sigara içicisi olarak tanımlanan, yoğun sigara içilen ortamlarda yaşayan kişilerin de demans riskinin yüksek olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

WHO’nun Akıl Sağlığı ve Madde İstismarı Departmanı Direktörü Dr. Shekhar Saxena, “Demans’ın günümüzde henüz bir tedavisi bulunmadığından, toplum sağlığını koruma çalışmalarının, sigara içmek gibi önüne geçilebilir risk faktörlerini önlemeye odaklanması gerekmektedir.” diyor ve “Bu araştırma, bugün sigara tüketiminin azaltılmasının, gelecek yıllarda demans sorunlarının azalması sonucunu yaratacağını göstermektedir.” diye devam ediyor.

Tütün kullanımının, Bulaşıcı Olmayan Kronik Hastalık (NCD) sınıfındaki 4 ana hastalık grubu: kanser, kardiyovasküler hastalıklar, kronik akciğer hastalığı ve şeker hastalığı için de risk faktörü olarak kabul edildiğini biliyoruz. WHO’nunBulaşıcı Olmayan Kronik Hastalıkları Önleme Departmanı Direktörü Dr. Douglas Bettcher: “Tütün, toplum sağlığı açısından dünyamızın karşı karşıya olduğu en büyük tehdittir, yılda yaklaşık 6 milyon insanın ölümüne yol açmaktadır.” diyor ve hükümetleri WHO’nun Tütün Kontrol Konvansiyonu Çerçevesindeki önlemleri aktif olarak uygulamaya ve zorlamaya, Dumansız Alanlar konusundaki yasaları çıkarmaya ve Sigara Bırakma Hizmetlerine ağırlık vermeye davet ediyor.

Tütün Kontrol Çerçeve Konvansiyon Birliği (FCA) Direktörü Laurent Huber: “Sigara içmenin demans riskini artırdığına dair bulgular şaşırtıcı değil, bu yalnızca tütün kullanımının yıkıcı sonuçlarından oluşan uzun listeye bir madde daha eklemiş oluyor ve kişisel ve toplum sağlığının korunması için sigara içmeye son vermek için bir neden daha teşkil ediyor.” diyor.

ADI’nin Tıp Bilimi Danışma Kurulu Başkanı, Serge Gauthier: “Bu araştırma ilerleyen yaşlarda sigara bırakmanın da yararlı olabileceğine işaret ederek, halen sigara içmekte olan kişileri sigarayı bırakma konusunda cesaretlendiriyor ve destekliyor.” diyor.

Demans dünyada 44 milyon insanı etkiliyor ve bu insanların yaklaşık üçte ikisi düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyorlar. ADI Yönetim Kurulu üyesi Marc Wortmann her yıl 7,7 milyon yeni demans vakası ortaya çıktığını belirtiyor ve “2010 da hastalığın küresel maliyetinin 604 milyar Amerikan Doları olduğu belirlendi, yani küresel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla rakamının %1 kadar bir tutar. Hiç bir hükümet, bu yeni bulguyu bir fırsat olarak kullanarak, sağlık sistemlerini sigara içmeyi azaltıcı ve NCD grubu hastalıkları kontrol altına alıcı şekilde planlama ve uygulamalar geliştirme olanağını göz ardı edemez.” diye ekliyor.

ADI, bu bilginin ülkelerin toplum sağlığı yararına ve sigara içme karşıtı program ve kampanyalarına beyin sağlığı ve demans riski mesajlarını eklemeleri için iyi temel teşkil ettiği görüşünde.