KAYSERİ ŞUBESİ ETKİNLİKLERİ

Yürümek Alzheimer riskini azaltıyor.jpg

Erciyes Üniversitesinden Prof. Köseoğlu, günde 1,5-2 kilometreyi bulan ve nefesi hafif daraltacak şekilde yapılan yürüyüşün Alzheimer riskini yarı yarıya azalttığını söyledi.

Kayseri Tabip Odasınca Geriatri Merkezi Salonu’nda yapılan Alzheimer konulu panelde konuşan Türkiye Alzheimer Derneği Kayseri Şube Başkanı Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Köseoğlu, hastalığın yaşlılarda görülen bunama(demans) ve unutkanlığın en sık nedeni olduğunu söyledi.

Alzheimer hastalığının 65 yaş üzerindeki kişilerin yaklaşık yüzde 10’unda görüldüğünü belirten Köseoğlu, “Alzheimer hastalığında unutkanlık dışında ayrıca karar vermede zorlanma, konuşurken kelime bulamama, hesap yapamama, kişileri tanıyamama, içe kapanma, sosyal olarak kabul edilemez davranışlar, hırçınlık gibi şikayetler gözlenir. İlerleyen dönemlerde hasta hiçbir iş yapamayıp, tamamen başkalarına bağımlı hale gelir” dedi.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi nöroloji uzmanı Dr. Hatice Kübra Şirin ise Alzheimer hastalığı ile ilgili toplum bilincini arttırmaya yönelik “Mavi Dalga” projesinden bahsederek hasta yakınlarına yönelik bilgilendirme toplantılarıyla farkındalığı artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

kayseri-etkinlik-17-02-2015

17.02.2015 tarihinde Türkiye Alzheimer Derneği Kayseri Şubesi Başkanı, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Köseoğlu tarafından, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Melikgazi Belediyesi ve Alzheimer Derneği Kayseri Şubesi işbirliği ile “Unutkanlık, Alzheimer Hastalığı ve Korunma Yolları” başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi’ nde gerçekleştirilen konferansa Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve Erciyes Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halit Canatan’ın yanı sıra yaklaşık 150 davetli katıldı.

IMG_4463

Kayseri Şubemizin Faaliyeti :

Seminerin Adı    : “Unutkanlık ve Korunma Yolları”
Konuşmacı         : Prof. Dr. Emel KÖSEOĞLU
Tarih ve Saati    : 07 Aralık 2014 Pazar Günü  Saat: 15.00 – 17.30 arası
Yer                      : Melikgazi Belediyesi Tiyatro Salonu Melikgazi/  Kayseri

Katılımcı Sayısı : 55 Kişi

Beklenen  Etki   : Unutkanlık, demans ve Alzheimer Hastalığı tanısı, hastalıktan korunma yolları ile ilerlemesini azaltmak için bireysel ve toplumsal düzeyde yapılabilecekler konusunda katılımcıların bilinçlendirilmesi

IMG_4458

Gözlenen Etki  :

* Hasta yakınları ve ilgi duyan bireylerin unutkanlık, demans ve Alzheimer Hastalığı ile korunma yolları hakkında bilinçlenmesi konusuna katkı sağlandı.

* Hasta yakınlarının dernek faaliyetlerine aktif olarak katılmaları konusunda talepleri oldu.

* Birinci Basamak Sağlık kurumlarında çalışan doktorlara Alzheimer Hastalığı ve demans konularında seminer verilmesi kararlaştırıldı.

* Alzheimer ve diğer demans hastalarının geçici misafir edileceği saatlik, günlük mekanlar oluşturulması üzerine konuşuldu.

IMG_4454

* Gönüllü veya yetiştirilmiş ücretli hasta bakıcı kurslarının açılması ve açılan kurslardan istifade etmek konusunda hasta yakınlarıyla iletişim kuruldu.

* Hasta yakınları ve ilgilenenlerin dernek ile iletişime geçmeleri için dernek bilgileri (telefon, web sitesi vb) paylaşıldı.

Kayseri Şubesi Adresi:

Alparslan Mah. Gökçefidan Sok, No:6 Tel: 0352 235 43 21
Email: bilgi-kayseri@alzheimerdernegi.org.tr
aytenekinci@erciyes.edu.tr
ekinci_ayten@hotmail.com

———————————————————————————————————————————-

23 Eylül 2014 tarihinde Türkiye Alzheimer Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Prof.Dr.Emel Köseoğlu aile hekimlerine yönelik ‘Alzheimer Hastalığı ve Demans’ konulu bir konuşma gerçekleştirmiştir. Bu konuşmada, Alzheimer Hastalığı ve demansın özellikleri, halk sağlığı ve toplumsal yönden öneminin yanı sıra tanısının nasıl yapılacağı konusunda bilgiler verilmiştir. Tanıda kullanılan kognitif (bilişsel) testler, Türkiye Alzheimer Derneği Kayseri Şubesi Genel Sekreteri psikolog Ayten Ekinci’nin hastalardaki örnek uygulama çekimlerinin gösterilmesi ile tanıtılmıştır.