KONYA GÜNDÜZ YAŞAMEVİ

Konya Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi; Karatay Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya İl Sağlık Müdürlüğünün ortak imzaladığı protokolle Türkiye Alzheimer Derneği Konya Şubesi öncülüğünde 10 Ekim 2016 tarihinde Konya’nın merkez ilçelerinden biri olan Karatay’da kurulmuştur.

Merkezimiz zemin ve tek kattan oluşmaktadır. Bahçesi, asansörü ve 24 saat izleyen kamera sistemi vardır.

Zemin Kat: Zemin katta Gül Evi, Papatya Evi ve Lale Evi adını verdiğimiz içinde salon, mutfak, yemek odası, dinlenme odası, mescit ve iki adet dinlenme odası bulunan rehabilitasyon evlerimiz vardır.

1. Kat: Konferans salonu, hasta yakınını destekleme programının uygulandığı odalar, idari ve personel odaları bulunmaktadır.

Konya İlinde ilk ve tek olan Gündüz Yaşam Merkezimiz, son yıllarda giderek artmakta olan Alzheimer hastalığı için hastalara ve hasta yakınlara çok büyük destek olmaktadır. Hafta içi her gün 09.00-17.00 arasında hizmet vermekte olan merkezimizin amacı Alzheimer hastasının hastalık sürecinde kendine yetebilmesini sağlamak, sosyal işlevselliğini arttırmak, fiziksel, sosyal, psikolojik ve öz bakım ihtiyaçlarına destek olmaktır. Aynı zamanda Alzheimer hastalığı sürecinde hastanın bakımını üstlenen kişi ve kişileri rahatlatmaktır.

GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİMİZDE BİR GÜN NASIL GEÇİYOR?

Karatay Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi ulaşım servisleri sabah saat 09.00’da hastalarımızı merkezimize getirmektedir.

Her sabah personelimiz, hastalarımız gelmeden kahvaltı için çeşitli aperatif yiyecekler hazırlamaktadır.

Hastalarımız geldiğinde onları yemek salonuna alarak, hazırlanan kahvaltılar ikram edilmektedir.

Saat 10.30’da hemşirelerimiz, personelimiz ve gönüllülerimiz eşliğinde sabah sporumuz yapılmaktadır.

Spordan sonra çikolata eşliğinde bizlerin hazırladığı sabah kahvesi misafirlerimize ikram edilmektedir.

Saat 11.00’de hemşirelerimiz, personelimiz ve gönüllülerimizle beraber:

Atasözü tamamlama,

Eş ve zıt anlamlı kelimeleri bulma,

Mevsim meyve ve sebzelerini tanıma,

Aile bağları ve akraba ilişkilerini hatırlama,

Bilmece sorma,

Gün-zaman oryantasyonunu sağlama gibi zihinsel aktiviteler yapılmaktadır.

Saat 12.00’de Karatay Belediyesi’nin gönderdiği öğle yemeği yenilmektedir.

Karatay Halk Eğitim Merkezi’nden görevlendirilmiş Okul Öncesi Öğretmenlerimizin öncülüğünde personelimiz ve gönüllülerimiz ile birlikte saat 13.00’da psikomotor aktiviteler yapılmaktadır.

Psikomotor aktiviteleri sırasında veya sonrasında meyve ve gönüllülerimizin getirdiği kek, kurabiye, bisküvi gibi pastalarla çeşitlendirerek hazırladığımız yiyecekleri çay veya içeceklerle hastalarımıza servis edilmektedir.

Hastalarımızı evlerine uğurlayıncaya kadar çeşitli oyunlar ve aktivitelerle terapiye devam edilmektedir.

Saat 16.00’dan itibaren hastalarımızı ev adreslerine göre ayarlanan servislere bindirilerek evlerine uğurlanmaktadır. Ayrıca ailesi veya taksiyle gelen hastalarımızı da yakınlarına teslim edilerek evlerine gönderilmektedir.

HASTA YAKINLARIMIZ İÇİN

Hasta yakınlarımız için her ayın belirlenen günlerinde Alzheimer hastalığı, Alzheimer hasta yakını olmak vb. konuları ile ilgili merak edilenler hakkında uzmanlar tarafından yapılan sunumlar ile hasta yakınlarımıza ve gönüllülerimize farkındalık sağlayabilecek konferanslar düzenlenmektedir.

Psikologumuz, sosyal hizmet uzmanımız ve hemşirelerimizle beraber hasta ve hasta yakınlarına hastalık süreçleri hakkında bilgi verme, yönlendirme ve terapi gibi hizmetler sunulmaktadır.

KONYA ŞUBESİ ETKİNLİKLERİ