Alzheimer ile ilgili toplumda farkındalık oluşturmak ve alzheimer hastalığının tanınırlığını arttırmak amacıyla 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir.

21 Eylül 2018 tarihinde Eskişehir Alzheimer Derneği, Tepebaşı Belediyesi ve Acıbadem Hastanesi birlikteliği ile Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde “Alzheimer ile Yaşamak” konulu bir sempozyum düzenlenmiştir. Bu sempozyuma hasta, hasta yakını ve konuyla ilgilenen bireylerden yoğun bir katılım sağlanmıştır. Programa kısa bir müzik dinletisi ile başlanmıştır ve konuk evinde kalan yaşlılar ve yaşlı yakınlarının katkılarıyla hazırlanan kısa film ile devam edilmiştir. Sempozyumun açılış konuşmasını Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet ATAÇ gerçekleştirmiştir. Dt. Ahmet ATAÇ konuşmasında ‘Yaşam Köyü’ fikrini kendisine sunan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Demet ÖZBABALIK’a teşekkürlerini iletmiş ve küçük bir bakım merkezinden büyük bir Yaşam Köyü’ne dönüşümün basamaklarını anlatmıştır.

Sempozyum Prof Dr. Demet ÖZBABALIK’ın konuşmasıyla devam etmiştir. Prof. Dr. Demet ÖZBABALIK Alzheimer hastalığı hakkında bilgilendirme yaparak, hastalığın gelişim süreci, hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması, Türkiye’deki Alzheimer hastalığı verileri, tıp alanındaki hastalıkla ilgili çalışmalar hakkında dinleyicileri aydınlatmıştır.

Konuşmacılardan Psikiyatri Uzmanı Dr. Rabia AY ise alzheimer hastalığının hasta bireylerin ve yakınlarının hayatları üzerindeki etkisinden, alzheimer hastasına bakım sağlayanların nasıl bir yol izlemesi gerektiğinden, alzheimer ile yaşayan hasta ve yakınlarının yaşadığı sorunlardan ve bu sorunlara alternatif çözüm yollarından bahsetmiştir.

Program dinleyiciler ve uzmanlar arasında etkileşimli bir şekilde devam etmiştir. Prof. Dr. Demet ÖZBABALIK ve Dr. Rabia AY dinleyicilerden gelen soruları yanıtlayarak sempozyumu sonlandırmışlardır.

21 Eylül 2018 tarihinde günün devamında ise Yaşam Köyü’nde etkinliklere devam edilmiştir. Alzheimer hastalarının, hasta yakınlarının ve kurum personellerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte canlı müzik eşliğinde hastaların motivasyonlarını arttırmaya yönelik etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Her hasta ile özel olarak ilgilenilerek ve etkinlikler yapılarak sosyal işlevselliklerini arttırmaları amaçlanmıştır. Pasta kesimi yapılmış ve hastalara hediyeler dağıtılarak etkinlik sonlandırılmıştır.

21 Eylül akşamı alzheimer bilinci yaratmak amacıyla Prof. Dr. Demet ÖZBABALIK ve Dt. Ahmet ATAÇ ES TV’de “Ekstra Gündem Alzheimer Günü Özel” programına katılmışlardır. Programda alzheimer hastalığı hakkında bir bilgilendirme yapılmış ve Yaşam Köyü projesinin gelişim aşamaları tanıtılmıştır.

Gün boyu süren etkinliklerde toplumda bir farkındalık yaratmak bunun yanı sıra hastaların ve etkinliklere katılan bireylerin etkileşim halinde güzel bir gün geçirmelerini sağlamak hedeflenmiştir.

Simge ŞEKER AKKAYA

Sosyal Hizmet Uzmanı/Sosyolog