26Şub

2011’de Türkiye’deki ilk Gündüz Bakım Merkezi’nin açılmasından bu yana çarşamba günleri “AKSİYON” günlerİ OLMUŞTUR. Her ayın ilk Çarşamba günü, bir sağlık çalışanı veya bir bakımveren hastalık ve ilgili bakım konuları hakkında bilgi verir; üçüncü Çarşamba günü ise uzman bir psikolog, bakımverenlere bir grup terapisi seansı sunar. İkinci ve dördüncü Çarşamba günleri “Eğlence Günleri” olmuştur ve hastalar ve yakınları canlı müzik eşliğinde bir araya gelirlar ve Merkezin üyesi olsun ya da olmasın hep birlikte şarkı söylemekten ve dans etmekten zevk alırlar. Bu etkinliklere “Çay Partileri” adı verildi çünkü her birinin ardından katılımcılara çay, kek, kurabiye vb. ikram edilir.

Pandeminin patlak vermesinden bu yana, Dernek tarafından alınan ilk önlem, yaşam evlerinin kapatılması ve yardım hattının başlatılması, yazılı metin ve videoların derhal web sayfası ve sosyal medyada yayınlanması oldu. İlk haftalarda bu çok işe yaradı çünkü insanların ihtiyacı olan tek şey bilgi ve rahatlamaydı. Ancak ilk ayın bitiminden sonra hem ailelerin hem de hastaların sosyalleşmekten keyif aldıkları Çay Partilerine özlem duymaya başladıkları anlaşıldı. Böylelikle her Perşembe öğleden sonra gerçekleştirilen ve “herkesin” kayıtsız şartsız katılabileceği “Dijital Çay Partileri” başlatıldı.

Halen Perşembe günleri Zoom’da tüm dijital kanallarda duyurulan bir toplantı düzenlenmekte ve her toplantı için haftanın temasına göre bir “konuk konuşmacı / yorumcu / terapist” davet edilmektedir. Konuk katılımcılara örnek olarak bir hemşire, bir sosyal hizmet uzmanı, şarkı söyleyerek ve dans ederek tüm katılımcıların eşlik ettiği bir müzik terapisti, bakımverenlerim kişisel bakımıyla ilgili bir terapi seansı sunan bir psikolog, bir nörolog, canlı fiziksel egzersizi yönlendiren bir spor eğitmeni, tatlı pişiren bir şef, bir hikaye anlatan terapist, bir psikiyatrist, bir diyetisyen sayabliriz. Katılımı arttırmak için Zoom / Telco / Skype toplantılarına nasıl katılacağınıza dair bilgiler, sosyal medyada sık sık hazırlanan ve yayınlanan renkli posterlerle yayınlandı.

Geri bildirim ve deneyimler göstermektedir ki, içinde bulunan olağanüstü koşullar sona erdiğinde de, bu tür işlevlerin sürdürülmesi gerekmektedir. Her şeyden önce, bu şekilde mesafeler eritilmektedir çünkü katılmak için kişinin aynı binada, şehirde veya ülkede bulunmasına gerek yoktur. Ayrıca toplantıların video kayıtları da daha sonra yayınlandığı için zaman kısıtlamaları aşılmıştır. Son olarak, toplantıların halka açık olması ve herkesin anonim olarak katılabilmesine imkan vermesi de önemli bir katma değer olarak ortaya çıkmaktadır.