GÜNDÜZ YAŞAM EVİ

Türkiye Alzheimer Derneği Gündüz Yaşam Evi ve Evde Bakım Yaşlı Hizmet Merkezi

Alzheimer Gündüz yaşam Evi; Şişli Belediyesi sponsorluğunda Türkiye Alzheimer Derneği tarafından 02.05.2011 tarihinde Okmeydanı-Şişli/İstanbul ‘da kuruldu.

Merkezimiz 2 katlı ve bahçesi mevcuttur.

1. kat: Oturma odaları, çalışma odaları, mutfak

2. kat: Eğitim salonu, dinlenme odaları, idari ve personel odaları barındırmaktadır.

Gündüz yaşam evi-2

Asansörlüdür.

24 saat gözlenebilen kamera sistemi mevcuttur.

Hastalara öğle yemeği ve çay saati ikramları sunulmaktadır.

Gündüz yaşam evi-1

Ülkemizde Alzheimer Hastalarına özel keyifli ve kaliteli zaman geçirmelerini sağlayacak gündüz yasam evleri olmadığı için, bu alandaki ihtiyacın bilinci ile ve örnek teşkil etmesi amacıyla gündüz yaşam evimiz oluşturulmuştur. Halen haftada 5 gün ve ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Amaçlarımız; Alzheimer hastalarına bakım veren kişilere bir nebze nefes aldırmak ve omuzlarındaki yüklerini biraz olsun hafifletmek ayrıca, Merkezimizde yapılan etkinlikler ile bu hastalığın pençesindeki kişileri yaşama bağlamak, yaşam enerjisi vermek, kaliteli zaman geçirmelerini sağlamak ve zihinsel rehabilitasyon çalışmaları ile hastalığın evre atlamasını geciktirmektir

Misafirlerimiz ve yakınlarının huzur ve refahlarını gözeterek sabır, özveri, sevgi, saygı ve güven çerçevesinde yenilikçi ve profesyonel bir yaklaşımla kaliteli hizmet sunmak en temel hedefimizdir.

Yaşlı sayısının arttığı toplumumuzda, yapılan araştırmalar Alzheimer Hasta sayısının 400.000 civarında olduğu ve hastalığın gün geçtikçe hızla yaygınlaştığını göstermektedir. Hastaların ve hasta yakınlarının ihtiyaçları da artmaktadır. Özellikle evlerinde yaşayan hastaların ve ailelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır

Alzheimer hastalığının bakımı ÖZELDİR. Onlarla iletişime geçmek ve anlaşmak için ayrı bir bilgi ve eğitim gerektirmektedir. Unutkanlıkla başlayan bu hastalığın her evresinde pek çok sorun oluşmakta ve bu sorunların çözümleri de her hastaya özel olmalıdır. Alzheimer hastalarında depresyon kaygı uyku bozukluğu, huysuzluk, hayaller, saçma düşünceler, kafa karışıklığı, kişileri tanıyamama yolunu bulamama gibi yoğun sorunlar hastaların yakınlarında da moral bozukluğu, tükenme ve yorulmaya yol açar. Özellikle bakım desteği hem hastalar hem de yakıları için önemlidir

Tüm bu zorlukların farkında olan “Alzheimer Derneği Gündüz Yaşam Evi” :

• Hasta yakınlarını bakım konusunda bilgilendirmeyi
  • Hasta yakınlarını uzmanlarla buluşturmayı
  • Hasta yakınlarına bu zor görevi yaparken biraz zaman ve rahatlama temin etmeyi
  • Hasta yakınları arasında dayanışmayı artırmayı
  • Alzheimer hastalarımıza keyifli ve kaliteli zaman geçirtmeyi
  • Hastalıklarının gerektirdiği rehabilitasyon hizmetleri ile hastalığın seyrini yavaşlatmayi
  • Hasta ve hasta yakınların yaşam kalitesini artırmayi
  • Hasta ve hasta yakınlarının ihtiyaç duyduğu uzman dost elini uzatmayı görev edinmiştir.

HEDEFİMİZ: Misafirlerimiz ve yakınlarına, insan hakları ve etik kurallara uygun, yüksek memnuniyet seviyesinde, uluslararası standartlarda kaliteli hizmet ve bakımı ücretsiz sunmaktır.

YAPILAN AKTİVİTELER

Tüm aktivitelerde ana amaç hastaların zihinsel ve duygusal olarak desteklenmesi ve günlük yaşam becerilerinin i artırılması ve Alzheimer hastalığının gidişinin yavaşlatilmasıdır

Gazete okuma, şiir okuma, aylık takvim yapma, yemek yapma, takvim yaprağı okuma, hikaye-mani yazma, ayakkabı bağlama, trafik işaretleri, fırıldak çevirme, süsleme çalışması, mikado oynama, tavla oynama, dans etme, bulmaca çözme gibi genel etkinliklerin yanı sıra:

Zihinsel aktiviteler: Kavram tanıma, çorap eşleştirme, saat oyunu, şekiller ve renkler, zıt kavramlar, pirinç-nohut ayırma, lego aktivitesi, sesleri ayırt etme,hafıza kartları,günlük işler, normal olmayan yanlış bir özelliği bulma, geometrik şekiller ile resim oluşturma,hikayenin sonunu getirme,renkli şekilleri yerleştirme,mevsim meyve ve sebzelerinin adlarını bulma, hangi nesne ne işe yarar, meyve sepeti hazırlama, mesleklerle ilişki kurma, kelime türetme, hikaye anlatma, bulmaca çözme, hangisi faklı vb.

zihinsel aktiviteler
Psiko-motor aktiviteler:Düğme dikme, sulu boya ile limon baskısı, ipe boncuk dizme,çizgi tamamlama,büyükten küçüğe sıralama, kesme/yapıştırma, sınırlı boyama, parmak boyama,hamur yoğurma, aynı renkleri sıralama, ip dolama, tak-çıkar,bebek sallama, tahta blok yapma, ip bağlama, kule yapma, denge sağlama,bebek giydirme, ayakkabı bağlama gibi.

psikomotor

Bedensel egzersizler:Kuvvetlendirme, germe ve gevşeme egzersizleri, mobilizasyon egzersizleri, top ile egzersizler, denge ve koordinasyon egzersizleri, solunum aktiviteleri, yürüyüş programları, thera-band egzersizleri, bowling ve basketbol oynama, ok atma, vb.

bedensel egzersizler

Sanat aktiviteleri: Ahşap boyama, ebru çalışmaları, drama çalışmaları, çerçeve süsleme, kürdan süsleme, seramik hamuru ile çiçek yapma, fotoğraf çiçeği yapma, okyanus yapma, çiftlik yapma, kumaş üzerine yağlı boya ile resim yapma, stencil kalıp çalışması gökkuşağı, hamurdan çiçek yapma, kozalak boyama, balon-ip ile tabak yapma, mandal çalışmaları gibi.

sanat aktiviteleri

Müzik aktiviteleri: Nefes ve ritim çalışmaları, koro oluşturma, şarkı –türkü söyleme

müzik aktiviteleri

Manevi bakım aktiviteleri: Dini hikayeler okuma, ilahi söyleme, dua etme