Alzheimer ile ilgili toplumda Farkındalık oluşturmak ve Alzheimer hastalığının tanınırlığını arttırmak amacıyla “UNUTSALAR DA UNUTULMAYACAKLAR” VE “AYNADAKİ YABANCI” isimli Tiyatro oyunlarımızı Denizli Merkezde, ilçelerinde, davet üzerine farklı illerde ve hatta AB tarafından finanse edilen Proje kapsamında  Almanya ve Belçika da sergilemekteyiz.

Etkili Farkındalık çalışmalarımızın sonucu olarak Denizlimiz’e 2 adet Alzheimer Yaşam Merkezi kazandırılmıştır.

Hasta yakınlarımızın hastalarının bu zorlu süreçte Pamukkale Belediyesi bünyesinde ve Merkezefendi Belediye bünyesinde ücretsiz hizmet veren bu Yaşam Merkezlerinden destek almalarını ve iletişime geçmelerini tavsiye ediyoruz. Bu Yaşam merkezleri; hastaları yaşama bağlamak, günlük yaşam faaliyetlerini keyifli geçirmelerini sağlamak ve zihinsel rehabilitasyon çalışmalarıyla, hastalığın evre atlamasını geciktirmek amaçlanmaktadır. Bu Merkezlere belediyelerin web sayfası üzerinden yapılmaktadır.

DERNEK OLARAK

HASTA YAKINLARINA VERİLEN HİZMETLER

  • Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti
  • Hasta Yakını Destek Grup Çalışmaları
  • Hasta Yakınlarıyla Sosyo-Kültürel Faaliyetler
  • Bireysel-Grup Psikoterapileri (iyi oluş psikoterapi programı)
  • Eğitimler ve Seminerler

Bu etkinlikler belirli aralıklarla PAU Psykatri Merkezi, Eğitim Fakültesi ve Tıp Fakültesi iş birliği ile düzenlenmektedir. T.A.D. Denizli şubemizin Sosyal Medya hesaplarımızdan bizleri takip edebilirsiniz.

DERNEK BİNAMIZ DA HALKA AÇIK SUNDUĞUMUZ “Aktif Yaş Al, Alzheimer Olma” Sloganımız ile yürüttüğümüz  faaliyetler: haftanın beş iş gününde olmak üzere, düzenlenen gönüllü aktiviteler ve kurslarla Alzheimer hasta yakınları desteklenmekte, hastalıkla ilgisi olmayan sağlıklı yaşlılara da, kaliteli bir yaşlılık dönemi geçirmeleri ve toplumsal hayata etkin olarak katılmaları için fırsatlar sunulmaktadır.  Faaliyetlerden bazıları şunlardır:

➢ Halk Oyunları Çalışmaları (Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile),

➢ Tiyatro (gönüllü eğitmen),

➢ Müzikli Egzersiz çalışmaları (PAU Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi iş birliği ile),

➢ Satranç kursları (Yeni başlayan, orta Seviye ve ileri Seviye 3 gruptan oluşmaktadır ve gönüllü eğitmenler iş birliği ile),

➢ Ritim (Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile)

Taş Boyama kursu/ El Sanatları Çalışmaları (gönüllü ve Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile)

➢ Nefes Egzersizleri,
➢ Farklı konularda ve uzmanların katıldığı Bilgilendirme ve Eğitim Toplantıları,
➢ Zeka Oyunları, 
➢ Geziler, Kahvaltı, Anneler Günü Pikniği, İftar yemeği (Kaynaşmak, birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek amacı ile geleneksel olarak her yıl düzenlemekteyiz),

AB tarafından finanse edilen “UNUTANLARI UNUTMAMAK IÇIN BILINÇLENELIM, GÜÇLENELIM” Hasta Yakını Başucu kitabımızı derneğimizden temin edebilirsiniz.

“HASTALIKTAN KORKMA” adlı Farkındalık Klibimizi Youtube sayfamızdan izleye bilirsiniz.

21.EYLÜL.2023 DÜNYA ALZHEİMER FARKINDALIK GÜNÜ/ HAFTALIK ETKİNLİĞİ:

1.    ÖZEL “AKTİF KAL ALZHEİMER OLMA” T-SHİRT LERİMİZ İLE VE ELİMİZDEKİ BÜYÜK PANKARTIMIZ VE DEĞERLİ PROTOKOLÜMÜZ EŞLİĞİNDE;

DENİZLİ VALİLİK ÖNÜNDEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖNÜNE KADAR

BANDO EŞLİĞİNDE KORTEJ YÜRÜYÜŞÜMÜZÜ GERÇEKLEŞTİRDİK.

TURUNCU BALONLARIMIZI UÇURDUK VE

T.A.D. DENİZLİ ŞUBESİ RİTİM GRUBUMUZ İLE

MİNİ KONSER VEREREK FARKINLIK ETKİNLİĞİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK.

Pamukkale Belediyesi Yüksel – Turan Abalıoğlu Gündüzlü  Alzheimer Yaşam Merkezinde düzenlenen Programa ve balon Uçurma Etkinliği düzenledik.

Çorum Çamlık AVM de stand açtık.

Alzheimer ve derneğimiz hakkında bilgi verdik.

Broşür ve kitap dağıttık.

22.Eylül Cuma saat 10.00-11.00 arası

T.A.D. Denizli Şube Başkanı Hülya Hatice Eryılmaz

DehaTV nin sabah Programına konuk oldu.

Alzheimer hastalığı, Hasta yakınının yaşadığı zorluklar, korunmanın yolları ve Dernek Faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

22.Eylül Cuma saat 20.00 de

“Unutsalar da Unutulmayacaklar” isımli tiyatro oyununu

Denizli nin Şirinköy mahallesinde Halka açık oyunu sergilediler.

Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezi’nde

Denizli Yörükler Derneğinin düzenlemiş olduğu Etkinlikte Stand açtık.

Alzheimer ve derneğimiz hakkında bilgi verdik.

Broşür ve kitap dağıttık.

Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi olarak Merkezefendi Belediyesi ve Merkezefendi Yukatel Basket Takımımızın destekleri ile

SAHALAR İNDİK.

“ALZHEİMER BİR HASTALIKTIR. FARKINDA OL, DESTEK OL”

Sloganımız ile Bugün Merkezefendi Yukatel Basket Takımı Sporcularımız Sahaya PANKARTIMIZ İLE ÇIKTILAR.

 Merkezefendi Yukatel Basket Takımı oyuncularımıza ve Merkezefendi Belediyemize bu duyarlı davranışlarından dolayı çok teşekkür ederiz.

 

Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi olarak 23 şubat 2015 tarihin de Afyon’un ilçesi Dinar da Alzheimer hastasının çok olması nedeni ile derneğimiz belediye tarafından davet edilmiştir. Dinar halkına Alzheimer hastalığını anlatan oyunumuz oynanmış ,Alzheimer hastalığının nedenleri tedavisi anlatılmıştır  daha sonra izleyicilerin hoş vakit geçirmeleri için Türk Sanat Müziği koromuzun seslendirdiği şarkılar dinletilmiştir.

“Yemekçi Anne” Alzheimer Derneği’nde

Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi tarafından yılın annesi seçilen Mebrure Agar, dernekte düzenlenen geleneksel Salı toplantılarının bu haftaki konuğu oldu. Hayırseverliği ile gönüllerde taht kuran ve “Yemekçi anne” olarak tanınan 78 yaşındaki Mebrure Agar, tecrübelerini ve anılarını Alzheimer derneği üyeleri ile paylaştı.

Türkiye Sakatlar Derneği’nde üyeler için yıllarca ücretsiz olarak yemek yapıp servis eden Mebrure Hanım’ın anlattıkları, hayır yapmak, insanlara yardımcı olmak için paranın çok da önemli olmadığını gözler önüne serdi. Sakatlar için kendi imkanlarıyla yemek yapmaya başladığında birçok insanın yardımcı olduğunu kaydeden Mebrure Hanım, sebze halinden kendilerine ücretsiz sebze meyve verildiğini, fırıncının ücretsiz ekmek verdiğini, o zamanki belediyenin yemek yapması için yer tahsis ettiğini, kebapçılardan da kebap yağı istediğini belirterek, yıllarca pek de masraf etmeden yemek yaparak ihtiyaç sahiplerini doyurduğunu anlattı.

3 yıl Ramazan çadırlarında gönüllü olarak yemek işlerine yardım eden, çadırda görevli aşçılar olduğu için yemek yapması istenmediğinde aylarca patates soyan Mebrure Hanım, bir süre öğrenci yurdunun mutfağında, bir süre de PASVAK’ın mutfağında gah yemek yapıp gah mutfak işlerine yardım ederek, ömrünü mutfaklarda geçirdiğini anlattı.

 

Yine yoksul çocukların sünnet ettirilmesine de öncülük ettiğini anlatan Mebrure Hanım, ayakkabı ve kıyafetleri esnaftan ücretsiz temin ettiklerini, doktorun da sünnetten ücret almadığını ifade etti.

Denizli’nin yerlisi olan ancak eşi maden mühendisi eşinin taşkömürü madeninde yönetici olarak çalışması nedeniyle 30 yılını Zonguldak’ta geçiren Mebrure Hanım, Soma’da meydana gelen maden faciasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi. Makine Mühendisi olan oğlunun da halen Zonguldak’ta madende çalıştığını belirten Mebrure Hanım, işçi sağlığı ve hayatına gereken önemin verilmesini istedi.

Zonguldak’ta yaşarken 8 yaşında bir kız çocuğunu evlat edinip büyüten, Denizli’de de kendi imkanlarıyla felçli bir kız çocuğuna tekerlekli sandalye yardımında bulunan Mebrure Hanım’ın anlattıkları, Alzhemer Derneği üyelerini hem etkiledi hem de duygulandırdı.

Ömrünü hayır işlerine adayan Mebrure Hanım, şimdi de Alzheimer Derneği’nin gönüllü bir üyesi. Her hafta toplantılara katılıyor, gelemediğinde de telefonla arayıp yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alıyor. Eşini yıllar önce kaybeden Mebrure Hanım Üçler’deki evinde yalnız yaşıyor ve çok sevdiği yemek yapmayı artık kendi mutfağında sürdürüyor.

 

DENİZLİ ŞUBESİ ETKİNLİKLERİ