29Ağu

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Şehitlik Camisi’nde düzenlenen toplantıyla; demans hastalığının çeşitleri, belirtileri, alınacak önlemler, hasta yakınlarına yönelik mali ve hukuki tavsiyeler ele alındı. Toplantıya Türk ve Alman uzmanlar katıldı. Türkiye’den konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, “Yaşlanınca unutmak, hastalıktır” dedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, Almanya’da yaşlanan Türk nüfusu içinde demans hastalığına yakalananların sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

 

Şen, “Türk demans hastalarına Türkçe, yani kendi ana dillerinde hizmet vermek gerekir. Bu şekilde hastalara daha iyi yardımcı olunur” dedi.

 

Demans hastalığının belirtileri, önlemek ve geciktirmek için alınacak tedbirlerle hastalığın etkisini anlatan Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, insan ömrünün uzamasıyla birlikte bu hastalığın da daha sık ortaya çıkacağına dikkati çekti.

“Yaşlılıkta unutkanlık normal değil. Çevrenizdekiler sık sık unutuyorsa bu bir hastalıktır” diyen  Kulaksızoğlu, şunları söyledi:
“Hastalanan kişi en son öğrendiklerini ve yaşadıklarını unutur. İlk önce öğrendikleri yani çocukluğunda ve gençliğinde elde ettiği yetenekler ve bilgiler kalır. Sonradan öğrenilen bir dil unutulur. Hastalığı önlemenin yolu beslenmeye dikkat etmekten geçer. Tuzlu ve şekerli yiyecekleri mümkün olduğu kadar uzak tutmak gerekir. Çok sık et yenmemeli. Kilolardan kurtulmalı. Yürüyüşler yapmak önemli. Farklı müzikler dinleyin. Farklı türden kitaplar okuyun. Bulmacalar çözün. Yani beyni zinde tutmalıyız. Bu önerilere dikkat edilmesi durumunda hastalık kesinlikle geciktirilir. Hatta önlemek de mümkün. Ancak hastalığın günümüzde tedavisi yok.”  Berlin Brandenburg Sosyal Birlik Derneği (VdK) yöneticisi Belgin Habel de hastaların mali ve hukuki haklarıyla ilgili bilgi verdi. Habel, Berlin’deki merkezlerinde ücretsiz danışmanlık hizmeti sunduklarını ve dileyenlerin kendilerine danışmaya gelmesi çağrısında da bulundu.